En frisk mun och ett hälsosamt liv

Att leva hälsosamt handlar mycket om att hitta en balans mellan aktivitet och vila. Det handlar om att äta nyttigt, sova gott och träna för att hålla dig aktiv. Alla delar av kroppen behöver vårdas för att du ska kunna må bra och hålla dig frisk. Det här gäller inte minst tänderna – fina och hela tänder är en förutsättning för att vi ska må bra både i kropp och knopp.

Tändernas hälsa viktig för hela kroppen

God mun- och tandvård handlar inte bara om att kunna visa upp ett bländande vackert kritvitt leende – forskning har under senare år upptäckt att tandhälsa är viktigare för hälsan än vi tidigare trott. Till exempel vet vi idag att samspelet mellan tänderna och hjärnan är viktigt. Tandlossning kopplas samman med bland annat demens. Dessutom finns samband mellan tandlossning, tandköttssjukdomar och bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Det finns med andra ord många anledningar till varför du behöver ta hand om dina tänder så bra som möjligt!

God munhälsa viktig för ditt välmående

En god munhälsa är viktigt för att du ska må bra både fysiskt och mentalt. Därför är det viktigt att se till så att du vårdar dina tänder genom hela livet. På den här sidan får du tips om hur du kan förbättra och bevara din goda munhälsa för att vara frisk och välmående. Du kan också ta del av de senaste rönen om tändernas påverkan på resten av kroppen och hur du kan förebygga sjukdomar genom god munhygien och regelbundna tandläkarbesök.