Nästan alla människor får hål i tänderna. Denna tandsjukdom kallas för karies, och orsakas av bakterier som samlas på tandytan. Det tar lång tid att utveckla karies. Ofta vet du inte om att du har karies förrän tandläkaren eller tandhygienisten upptäcker det vid en undersökning. Därför är det viktigt att besöka tandläkaren regelbundet.
Hur vet du att du har karies?
Det är först när hålet har blivit djupt som du får ilningar i tanden. Andra symtom kan vara smärta eller ömhet. Om det vill sig riktigt illa och hålet blir ännu djupare, så kan det hända att nerven i tanden blir inflammerad. Det kan då innebära att du får en rejäl tandvärk, som är mycket smärtsam. Som tur är är den svenska tandvården väl utbyggd, och du får oftast behandling för dina besvär utan att behöva vänta särskilt länge. Om du befinner dig på västkusten är det lämpligt att söka Akut tandvård i Göteborg, där det finns många proffsiga kliniker.
Så undviker du karies
Du kan själv göra en hel del för slippa få hål i tänderna. Det allra viktigaste är att med jämna mellanrum kontrollera din tandstatus hos en tandläkare. På så sätt har du chansen att upptäcka små hål i tid, och förhindra att de utvecklar sig till större hål. Ett råd som tandläkare brukar ge är att skölja tänderna med flour. Flourbehandling kan nämligen ta bort ytlig karies och samtidigt förhindra att nya hål uppstår. Du bör skölja tänderna med flour två gånger om dagen, morgon och kväll. Försök att införliva floursköljningen i dina vanliga tandborstningsrutiner, så att den blir en naturlig del av vardagen. Ytterligare ett sätt att motverka karies är att göra rent mellan tänderna, eftersom det ofta är där som kariesangreppen startar. Använd tandtråd på de ställen där tandborsten inte kommer åt. Om du tycker att det är bökigt att använda tandtråd kan du pröva tandstickor eller mellanrumsborstar.